Een pH perfect zwembad

Een pH perfect zwembad

Of u nu al geniet van een mooi privé zwembad of zelf droomt, u heeft waarschijnlijk al gehoord over de pH-waarde en dat deze een belangrijke rol speelt in de kwaliteit van uw zwembadwater. Maar wat is pH? Waarom en hoe meet ik het, of wat kan er misgaan als we er helemaal niet voor zorgen? Zoveel vragen...
In deze blog willen we u vertellen over het belang van een optimale pH-waarde van uw kostbare zwembad. Of het nu gaat om een goedkoop opblaasbaar zwembad, of een zwembad met overloop, het perfect houden van uw pH-waarde zal u, uw apparatuur en de desinfectie ten goede komen.
Wat is pH en waarom is het belangrijk voor mijn zwembad?
PH is een veelgebruikte schaal om de zuurgraad of de basishoeveelheid van een vloeistof weer te geven. PH wordt gemeten en gecontroleerd in een heleboel industriële en chemische toepassingen. Vandaag gaan we het alleen nog maar hebben over pH in verband met zwembaden. Er is meer dan genoeg te zeggen over dit onderwerp. Als u meer wilt lezen over pH en de geschiedenis ervan, klik dan Wat is pH?.
De pH-schaal gaat van 0 tot 14 en 7 is wat bekend staat als een pH-neutraal. Alles onder 7 is zuur en alles boven 7 wordt beschreven als basiciteit. Voor zwemmers is het de belangrijkste waarde om te controleren en te reguleren. Wanneer het tijd is om chloor te doseren, krijgt u een visuele indicatie en zal het zwembad algen gaan groeien en groen worden. Wanneer uw pH-waarde uit balans is, krijgt u geen visueel alarm of waarschuwing. Het is absoluut onzichtbaar, tot het te laat is.
We moeten de pH van ons zwembad op een setpoint van ongeveer pH 7,2 houden. Op dit specifieke setpoint is het water ideaal voor onze huid, irriteert het je ogen niet en heeft het geen invloed op je ademhaling. Chloor heeft ook een wisselwerking met de pH-waarde, op dit setpoint zijn we er zeker van dat het chloor in optimale omstandigheden kan werken. Er kunnen gevolgen zijn als u uw pH-waarde te lang verwaarloost. We vertellen je er meer over in de rest van onze blog.


Hoe meet ik de pH-waarde van mijn zwembad?
Het is 2020, we zitten al een paar decennia in het digitale tijdperk. Stop met het meten van de pH met vloeistoffen of pH-teststrips. Deze zijn oké om je een algemene indicatie te geven van de pH-waarde, maar het ontbreekt aan precisie. Vergeet niet dat de pH-schaal met een factor 10 gaat. Dit betekent dat pH 6 10x zuurder is dan pH 7, en pH 5 is 100x zuurder dan pH 7. En ga zo maar door.
Een digitale pH-meter meet de pH van uw zwembad, nauwkeurig en binnen enkele seconden. Vandaag de dag kun je een betrouwbare pH-meter krijgen zonder veel geld uit te geven. Eigenlijk kun je ze zelfs Onze pH meters op onze website bestellen. Maar genoeg met de zelfpromotie, laten we verder gaan met ons verhaal.


Hoe werkt een pH-meter?
PH-meters en PH Elektrode voor zwembad hebben beide een gevoelige poreuze glaselektrode. Deze elektrode is gevuld met een vloeistof die reageert op de pH-waarde van het water, waarmee het in contact komt. In de pH-elektrode bevindt zich een tweede kamer met dezelfde vloeistof. Deze vloeistof komt echter niet in contact met water of lucht en blijft stabieler. De elektronica van de pH-meter meet het spanningsverschil tussen de naar de kamers en vertaalt dit naar een pH-waarde.


Wat kan er gebeuren als mijn pH-waarde te laag of te hoog is voor een lange periode?
Er kan en zal veel misgaan als je je pH-waarde te lang verwaarloost. Misschien heb je de pH-waarde verkeerd berekend en heb je te veel pH-corrector gebruikt, of misschien is je automatische doseersysteem mislukt. Wat de reden ook is, het kan ernstige gevolgen hebben voor uw persoonlijke gezondheid en die van uw apparatuur.
Uw huid houdt van water rond een pH van 7, alles wat te hoog of te laag is kan irritatie veroorzaken aan de huid, de ogen en zelfs uw luchtwegen. Raak niet in paniek, sprankelend water bijvoorbeeld, heeft een pH-waarde van ongeveer 4, dat is 10.000 keer zuurder dan pH 7. Je kunt dit veilig drinken, je kunt er zelfs even in zwemmen, maar ik denk dat je ogen je als eerste zullen vertellen dat er iets mis is. Neem geen risico's en denk niet aan kinderen of mensen met een gevoelige huid. Meet, controleer en regel uw pH en zorg voor de gezondheid van uw zwemmers.
Maar het kan nog erger. Uw dure zwembaduitrusting kan permanent beschadigd raken als u niet voor uw zwembad zorgt. Het kan de mechanische afdichting van uw pomp beschadigen. Een defecte mechanische dichting kan de motor van uw pomp vernielen en mogelijk zelfs uw technische ruimte overspoelen. Het heeft ook een impact op de kleur van uw mooie zwembadfolie, tegels of glasvezel. Het kan de kleur verbleken en onherstelbare schade veroorzaken. Is er een dure automatische doseermachine of zoutelektrolyse op uw zwembad geïnstalleerd? Vertrouw niet alleen op uw sensoren en meet af en toe handmatig. Een kapotte pH-sonde geeft bijvoorbeeld een pH-waarde van 7 aan. Als u niet handmatig meet, duurt het lang voordat u daar achter komt. Soms, misschien zelfs te lang.
Hoe kan ik mijn pH-waarde verlagen of verhogen?
Nu heb je je pH gemeten en moet je de pH-waarde verhogen of verlagen naar het optimale instelpunt. Gelukkig heeft u slechts 2 opties, meestal aangeduid als: pH-Plus en pH-Minus.
In 90% van de wereld hebben pools de neiging om hun pH-waarde in de loop van de tijd te verhogen. Om dit effect tegen te gaan, moeten we pH-Minus doseren. PH-Minus verlaagt de pH-waarde van uw zwembad en kan zowel in korrelvorm als in vloeibare vorm worden gekocht. Wees voorzichtig, dit is een zure stof die ernstige brandwonden of schade aan uw luchtwegen kan veroorzaken. Gebruik het altijd in een goed geventileerde ruimte en houd het veilig buiten het bereik van kinderen. Lees de instructies zorgvuldig wanneer u de pH-waarde handmatig aanpast. Als u een automatisch pH-doseersysteem gebruikt, wees dan voorzichtig bij het vervangen van de slangen en de pH-bidon.
U gebruikt ph-Plus als u de pH-waarde van uw zwembad wilt verhogen. pH plus komt minder vaak voor, maar is meestal in korrelvorm te vinden. We zien meestal de vraag naar pH plus in regio's met zure regen, dennenbossen of in zwembaden die gevuld zijn met grondwater.

Handmatige pH-dosering
We hebben al beschreven wat u nodig heeft om uw pH-waarde aan te passen. Mocht je het vergeten zijn of ben je direct naar beneden gescrold, dan kun je het nog eens herhalen: een pH-meter, pH-plus of pH-minus. Dat is het.
Het spreekt voor zich dat als u handmatig doseert, u de pH-waarde van uw regelmatig zorgvuldig moet controleren. Gebruik een goed gekalibreerde pH-meter of pH-elektrode, neem een monster van uw zwembadwater en meet totdat de meting volledig stabiel is geworden. Nu weet u de pH-waarde van uw zwembad, en kunt u de chemicaliën overeenkomstig toevoegen. Op de achterkant van uw chemicaliën vindt u de informatie die nodig is om goed te kunnen doseren. Giet nooit alles op dezelfde plaats, loop om het zwembad heen en probeer het te mengen met een zwembadborstel of zwembadnet. Probeer niet te veel te doseren en ga altijd in kleine stapjes. Gebruik nooit een complete fles in één keer, dit kan uw pomp en filter beschadigen als deze te geconcentreerd doorgaat.
Hoe vaak moet ik de pH van mijn zwembad meten? Als u uw zwembad handmatig doseert, moet u de pH-waarde ten minste eenmaal per week controleren. Als u vaak baadt en uw zwembad actief gebruikt, meet dan dagelijks. De pH-waarde van uw zwembad kan van dag tot dag sterk variëren, afhankelijk van het aantal baders, de baden en de temperatuur.
Automatische pH-dosering
Als u een recentelijk gekocht zwembad in de grond heeft, is de kans groot dat u een volledig geautomatiseerd doseersysteem voor het zwembad heeft. Automatische doseersystemen zijn in opkomst, ze zijn de afgelopen tien jaar betaalbaarder en betrouwbaarder geworden. Het belangrijkste is dat ze veel extra werk en zorgen wegnemen. Nu hoeft u niet meer elke dag te meten en hoeft u niet meer in aanraking te komen met vervelende chemicaliën.

De automatische pH-dosering gebeurt meestal door de pH rechtstreeks in de leidingen van het zwembad te injecteren. Het zwembadwater wordt gecontroleerd door een pH-elektrode die automatisch een kleine pH-doseringspomp in- of uitschakelt. Zorg ervoor dat u de pH-elektrode gekalibreerd houdt en uw pH-busje gevuld blijft. De nieuwste generatie automatische doseersystemen voor zwembaden hebben zelfs een optie waarmee u op de hoogte kunt worden gesteld wanneer uw pH-bus op het punt staat leeg te raken. Het is nog steeds verstandig om af en toe handmatig te meten, uw pH-elektrode gaat maar een paar seizoenen mee en kan vrij snel beschadigd raken als hij niet goed wordt onderhouden.

Kalibreer uw pH-meter en pH-elektrode regelmatig
We hebben het al eerder gezegd, een pH-meter of pH-elektrode die niet gekalibreerd is, is in principe waardeloos. Een slechte pH-waarde kan ernstige schade toebrengen aan de gezondheid van uw zwemmers en dure zwembadapparatuur verpesten.
We moeten onze pH-meter kalibreren omdat de referentie-oplossing in de pH-meter na verloop van tijd zijn waarde zal veranderen. Hierdoor zullen onze pH-metingen onnauwkeurig zijn. Dus, hoe maken we onze pH-meter weer nauwkeurig? Je raadt het al, we kalibreren het.
We raden u aan om alleen verse pH ijkoplossing voor pH meter en pH elektrode te gebruiken. Controleer de houdbaarheidsdatum en zorg ervoor dat deze goed is opgeslagen met het deksel goed gesloten. Het zal minder nauwkeurig worden door ouderdom of door blootstelling aan lucht. 
Hoe weet u wanneer u uw pH-meter moet kalibreren? Er is maar 1 eenvoudige manier die ik aanbeveel. Haal een flesje verse pH-ijkbuffer, bijvoorbeeld pH 4. Plaats je pH-meter in de ijkoplossing en meet de pH. Als je niet precies 4 meet, moet je je pH-meter ijken.
Als we een pH-meter ijken, vertellen we de software precies waar een bepaalde pH-setpoint is. Als we bijvoorbeeld een pH-ijkoplossing van pH 4 gebruiken, logt de software dit punt in het geheugen en wordt het nu opnieuw gekalibreerd. De meeste moderne digitale pH-meters hebben een automatische kalibratie. Deze functie maakt het je gemakkelijk, het detecteert automatisch de juiste pH-buffer die je gebruikt en kalibreert zichzelf. Voor een grotere nauwkeurigheid kunt u altijd op 2 punten kalibreren. We raden aan om ofwel pH 4 en pH 7 ofwel pH 7 en pH 10 te gebruiken.
Een andere reden waarom we je aanraden om vaak te kalibreren, is dat het je veel vertelt over de gezondheid van je pH-meter. Het is een goede indicatie dat het tijd is om de pH-elektrode te vervangen of een nieuwe pH-meter te kopen.

Bewaar uw pH-meter op de juiste manier en zorg ervoor dat deze langer meegaat.
Ooit het kleine flesje opgemerkt, gevuld met een oplossing die de glassensor van uw nieuwe pH-elektrode beschermt? Of heb je ooit wat druppels of vloeistof in de beschermkap van je nieuwe pH-meter opgemerkt? Dit is vloeistof is wat bekend staat als KCl Bewaar Vloeistof en het is speciaal ontworpen voor het opslaan van pH-meters en pH-elektrode. (Als u ook een ORP-elektrode gebruikt, raden wij u aan deze op precies dezelfde manier op te slaan als hun pH-neefjes).
KCl Storage oplossing is bijna een magische oplossing die uw pH-meter of pH-elektrode in fantastische conditie houdt. Het is eigenlijk (bijna) dezelfde vloeistof als de vloeistof die je in je pH-meter vindt. Allereerst beschermt het je pH-meter of pH-elektrode tegen uitdroging. Naast de zwaartekracht is lucht de grootste vijand van je pH-elektroden. Als de elektrode lange tijd aan lucht wordt blootgesteld of volledig uitdroogt, zul je blijvende schade hebben veroorzaakt. Daarom worden nieuwe pH-meters en pH-elektroden altijd verstuurd met een beschermkap, meestal al gevuld met KCl-opslagoplossing.
Deze magische vloeistof beschermt niet alleen tegen uitdroging, maar laadt ook de vloeistof in uw pH-meter op. Ja, dat lees je goed, het geeft een aantal belangrijke sappen terug aan je elektrode. Hierdoor wordt het nauwkeurig en langer gemeten.
Daarom is het belangrijk om de beschermkap van je pH-meter en pH-elektrode te allen tijde te gebruiken als je het apparaat niet gebruikt. Voor de pH-elektrode moet u het flesje vullen zodat de elektrode volledig ondergedompeld is. Dompel de pH-meter direct in de oplossing voor een seconde of voeg een paar druppels toe aan je dop.
Tip: Als je pH-meter het einde van zijn levensduur heeft bereikt? Probeer hem te laten weken in KCl-opslagoplossing voor 48 uur. Het werkt niet gegarandeerd voor alle gevallen, maar het kan wel een paar extra metingen uit uw pH-meter zijn

Als u zorgvuldig leest, wordt u beloond.
Dus dit verhaal loopt ten einde. We hopen dat je meer hebt geleerd over waarom en hoe het belangrijk is om voor je zwembad te zorgen. pH is onzichtbaar en ongelukken gebeuren wel. Onthoud de basis en u zult genieten van gezond zwembadwater en er het beste uit halen. Meet af en toe handmatig, houd uw instrumenten gekalibreerd en bewaar ze op de juiste manier. Voor de lezers die het zo ver hebben gebracht, wil ik u bedanken en u belonen met een kortingscode van 10%. U kunt deze code gebruiken: PHPERFECT10 tijdens het afrekenen en uw korting claimen. We komen binnenkort terug met een andere blog, tot die tijd, houd uw zwembad pH perfect.


Nederlands