EC Elektrode

EC Electrode

Een EC-elektrode is een elektrochemische sensor die wordt gebruikt om de elektrische geleidbaarheid (EC) van een oplossing te meten. Het is een type potentiometrische sensor die twee elektroden gebruikt om het potentiaalverschil daartussen te meten. EC-elektroden worden veel gebruikt in de landbouw, aquacultuur en waterbehandeling om de concentratie van opgeloste ionen in een oplossing te bepalen, wat informatie kan geven over de kwaliteit en zuiverheid van het water.

EC-elektroden bestaan uit twee geleidende elementen, meestal gemaakt van een edelmetaal zoals platina of goud, die in de te testen oplossing worden geplaatst. Wanneer er een spanning over de elektroden wordt aangelegd, geleiden de ionen in de oplossing elektriciteit en kan de weerstand van de oplossing worden gemeten. De EC van de oplossing wordt dan berekend op basis van de gemeten weerstand en de eigenschappen van de oplossing, zoals de temperatuur en het type en de concentratie van de aanwezige ionen.

EC-elektroden zijn meestal aangesloten op een meter of ander instrument dat de EC-waarde van een oplossing kan meten en weergeven als een spanning of een concentratie in eenheden van millisiemens per centimeter (mS/cm). Ze zijn een belangrijk instrument om de gezondheid en kwaliteit van planten en watersystemen te monitoren.