EC Meter

EC Meter

Een EC-meter, of elektrische geleidbaarheidsmeter, is een instrument dat wordt gebruikt om de elektrische geleidbaarheid van een oplossing te meten. Het wordt vaak gebruikt in de landbouw, aquacultuur en waterbehandeling om de concentratie van opgeloste ionen in een oplossing te bepalen, wat informatie kan geven over de kwaliteit en zuiverheid van het water.

Een EC-meter bestaat uit twee elektroden, meestal gemaakt van een geleidend metaal zoals platina of goud, die in de te testen oplossing worden geplaatst. Wanneer er een spanning over de elektroden wordt aangelegd, geleiden de ionen in de oplossing elektriciteit en kan de weerstand van de oplossing worden gemeten. De EC van de oplossing wordt dan berekend op basis van de gemeten weerstand en de eigenschappen van de oplossing, zoals de temperatuur en het type en de concentratie van de aanwezige ionen.

EC-meters zijn typisch draagbare instrumenten die draagbaar en gebruiksvriendelijk zijn. Ze kunnen worden gebruikt om de EC te meten van een verscheidenheid aan oplossingen, waaronder water-, bodem- en voedingsoplossingen die worden gebruikt in hydrocultuur. Ze zijn een belangrijk instrument om de gezondheid en kwaliteit van planten en watersystemen te monitoren.