EC

Wat is EC?

EC staat voor "elektrische geleidbaarheid". Het is een maat voor het vermogen van een oplossing om elektriciteit te geleiden en wordt vaak gebruikt om de concentratie van ionen in een oplossing te bepalen. De elektrische geleidbaarheid van een oplossing is recht evenredig met de concentratie van ionen in de oplossing, dus een oplossing met een hoge concentratie van ionen zal een hoge geleidbaarheid hebben.

EC wordt meestal gemeten met een EC-meter en EC-elektrode in eenheden van Siemens per meter (S/m). Het is een nuttige parameter voor het evalueren van de zuiverheid van water en voor het bewaken van de concentratie van opgeloste ionen in water, zoals in aquacultuur, hydrocultuur en waterbehandelingssystemen. EC wordt ook gebruikt in de bodemkunde om het nutriëntengehalte van de bodem te bepalen en om de effectiviteit van meststoffen te controleren.

Om de EC van een oplossing te meten, kun je een EC-meter of een geleidbaarheidsmeter gebruiken. Deze instrumenten hebben een sonde die in de oplossing wordt geplaatst en de EC wordt weergegeven op een digitale uitlezing. EC-meters worden veel gebruikt in verschillende industrieën, waaronder landbouw, waterbehandeling en milieubewaking.